Minden gyerek egy csoda és lehetséges zseni, csak Támogatni kell őket

Minden gyerek válhat csodagyerekké és zsenivé, s ehhez néha csak az kell, hogy a megfelelő időben fedezzék fel a gyermek fogékonyságát, valamely terület iránt és megkapja a fejlődéséhez a megfelelő támogatást. Az a parázs tudja lángra lobbantani a vidéket, amely megfelelő gyúlékony anyagra hull. Így amennyiben egy gyerek megfelelő speciális képzésben részesül úgy később felnőtt korában is a legkiválóbbak közé emelkedhet az adott területen. A csodagyerekek teljesítménye azonban már gyermekkorban a felnőttek tudásával vetekszik. Elsősorban, olyan területeken válik nyilvánvalóvá a zsenialitásuk, ahol jól mérhetők, összevethetők, vagy plasztikusan megjeleníthetők a teljesítmények.

 

A fejlődéshez minden tehetségnek a legkorszerűbb tudásra, a legjobb oktatókra és eszközökre van szüksége még, ha a zseni is. Nálunk jóval kevesebb tehetséget tudnak eljuttatni oda, hogy valóban kiteljesedjenek. Vannak területek, ahol erre alkalmatlan a közeg, nincs meg hozzá a megfelelő tudás és van, ahol financiális korlátai vannak, annak, hogy a tehetségekből valódi teljesítmény szülessen. Így ha megnézünk pár csodagyereket a történelemből mindenütt látszik, hogy nem csupán önmaguk, vagy szüleik eltökéltsége, hanem értő,  a tehetségben és a tudásban hinni tudó művelt támogatókra volt szükség ahhoz, hogy a csodagyerekek tudása ne csak a mecénások, hanem az egész emberiség jövőképét tudja szolgálni.

 

A felsorolás szintjén pár ilyen csodagyerek és támogatóik a történelemből:

 

Leonardo ser Piero da Vinci (1452. április 15.  1519. május 2.) 

olasz származású polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, 

feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író.

 

Leomrado Da Vinci - a csodagyerek

A Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában, Itáliában. Sokan elsősorban festészetéről ismerik, sokak szerint viszont ő volt minden idők legműveltebb embere. Alapfokú iskoláit szülővárosában végezte. 1469-ben Firenzébe utazott, ahol belépett Andrea del Verrocchio festő műtermébe gyakornoknak. A festőműhely művésziskola is volt egyben, a korabeli tehetségápolás területe, ahol a művészethez szükséges alapokat elsajátítva tudott továbblépni saját stílusának kialakításában Leonardo. 1482-ben elnyerte Milánóban Lodovico Sforza herceg udvari tudósának és művészének állását. Így nemcsak megbízásokhoz, megrendelésekhez jutott folyamatosan, de a szellemi szabadsága és fejlődése is biztosítva volt. 


Wolfgang Amadeus Mozart  (Salzburg, 1756. január 27. – Bécs, 1791. december 5.)

Mozart a csodagyerek
Zenei tehetsége korán megmutatkozott, első zeneműveit hatévesen improvizálta, édesapja, Leopold Mozart pedig lejegyezte azokat. Leopold Mozart a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt, mindent megtett annak érdekében, hogy fia minél alaposabb zenei képzésben részesüljön.
Amint nyilvánvaló lett számára Wolfgang rendkívüli tehetsége, úgy érezte, hogy kötelessége azt megmutatni az embereknek. Ennek érdekében hosszú koncertkörutak egész sorát szervezte meg gyermekei számára, amelyek során a csodagyerekek a korabeli Európa szinte valamennyi jelentős zenei és uralkodói központjába eljutottak. A fiatal Mozartnak így lehetősége nyílt megismernie a korabeli Itália, Párizs, London, Bécs zenei világát. A koncertturnékról hazautazva az érseki udvar muzsikusa lett, ami biztosította állandó megélhetését. Később összeveszve az érsekkel, tanításból, valamint megrendelésre írt zeneművekből próbálta fenntartani magát. A szegényes életmód azonban a zseni korai halálához vezetett.


Carl Friedrich Gauss (Gauß) (1777. április 30.  1855. február 23.) német matematikus és természettudós.

Gauss - a csodagyerek
A gyakran „matematika "fejedelmé”-nek is nevezett Gaussnak komoly hatása volt a matematika és a tudomány több területére. Newton és Arkhimédész mellett minden idők egyik legnagyobb matematikusaként tartják számon.

Gauss valódi csodagyerek volt, akinek kisgyermekkori, meghökkentő koraérettségéről anekdoták keringenek, s még csak tinédzser volt, mikor első áttörő matematikai felfedezéseit elérte. 21 évesen fejezte be fő művét, a Disquisitiones Arithmeticae-t, amely döntő szerepet játszott a számelméleti tudomány fejlődésében és elméletei a mai napig hatással vannak erre a területre.

Braunschweig hercege ösztöndíjat adományozott Gaussnak a Collegium Carolinumba, ahová 1792 és 1795 között járt, innen pedig a göttingeni egyetemre ment, ahol 1795 és 1798 között folytatta tanulmányait. 


Liszt Ferenc (Doborján, 1811. október 22. – Bayreuth, 1886.július 31.) a XIX. századi romantika legjelentősebb magyar zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze.


Liszt Ferenc - a csodagyerek
Apja,
 Liszt Ádám, Esterházy herceg hivatalnoka, korán felismerte fiának kivételes zenei tehetségét, és minden lehetőséget megragadott kibontakoztatására. Liszt kilencéves korában már nyilvánosság előtt zongorázott Sopronban és Pozsonyban, majd hamarosan műpártoló főurak támogatásával Bécsben folytathatta tanulmányait Czerny és Salieri tanítványaként. 1822. december 1-jén mutatkozott be az osztrák fővárosban. Nagy feltűnést keltő első bécsi koncertjén az akkor 11 éves művészre még Beethoven is felfigyelt.


Liszt Ádám, Ferenc édesapja anyagi támogatásért fordult Esterházy II. Miklóshoz, a bécsi hercegi ügyintézésben szeretett volna álláshoz jutni, ugyanakkor a herceg anyagi támogatására is számított. 1819.augusztus 4-én írta a híres, Liszt-irodalomban sokat idézett levelét a herceghez, amelyben, miután tájékoztatta a herceget a gyermeke tehetségéről, a zenei képzéshez anyagi támogatást kért. Kiszámolta, hogy mennyi lenne az az összeg, amelyből a család is megélne Bécsben és a fiú is tanulhat, ez 1300–1500 forintnyi összeg volt évente. 


Pablo Picasso, (Málaga, Andalúzia, Spanyolország, 1881.október 25.  Franciaország, 1973. április 8.) spanyol festőművész, a XX. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője.


Picasso - a csodagyerek
Málagában
 született, ahol 10 éves koráig élt. Apja akadémikus festő és rajztanár volt. A gyermek Picasso gyorsan elsajátította azt, amit az akadémiai stílusból megtanulható volt. Egy anekdota szerint apját annyira elbűvölte fia tehetsége, hogy ünnepélyes keretek között átnyújtotta neki palettáját és ecseteit. Picasso már gyermekként ábrázolt rajzaival és egyáltalán nem volt rá jellemző, amit mi ma gyerekrajzokként ismerünk.


Korai indulását Barcelonában – miután az Akadémiai képzést Madridban gyorsan letudta -  idősebb festők Nonell, Rusinoll segítette. Így első önálló kiállítását  is a „Négy macska” nevű művész lokálban A modern művészetek Párizsba vonzották Picasso-t, ahol egy fiatal galéria tulajdonos Pedro Manach támogatta, aki szerződést kínált neki és az időközönként átadott néhány festményért rendszeresen 150 frankot kapott tőle.


Korai sakkcsodagyerekek

Paul Morphy - a csodagyerek
A csodagyerekek közé tartozott
 Paul Morphy (18371884) és José Raúl Capablanca (1888–1942), akik már 12 éves korukban játszmákat nyertek nagyon erős felnőtt ellenfelek ellen. Sakkcsodagyerek volt Samuel Reshevsky (19111992) is, aki hatéves korában szimultánokat adott. Morphy nem hivatalos világbajnok lett (mielőtt még a hivatalos világbajnoki cím megszületett), Capablanca hivatalos világbajnok, Reshevsky pedig jó pár évig a világ egyik legerősebb játékosa volt


A csodagyerekek egyik mércéje a sakkban az, milyen fiatalon érték el a nemzetközi nagymesteri címet. Egy nemzetközi nagymester több tízezer jelentéssel bíró sémát tud megjegyezni, amely a művészet, vagy az üzleti élet területén is egyedülálló teljesítménynek számít és garantálja a sikerességet. A legfiatalabb nemzetközi sakk nagymesterek listája:


Szergej Karjakin

 UKR

12 év, 7 hónap

Parimarjan Negi

 IND

13 év, 4 hónap, 22 nap

Magnus Carlsen

 NOR

13 év, 4 hónap, 27 nap

Bu Xiangzhi

CHN

13 év, 10 hónap, 13 nap

Tejmur Radzsabov

AZE

14 év, 14 nap

Ruszlan Olehovics Ponomarjov

UKR

14 év, 17 nap

Wesley So

PHI

14 év, 1 hónap, 28 nap

Etienne Bacrot

FRA

14 év, 2 hónap

Maxime Vachier-Lagrave

FRA

14 év, 4 hónap 

Lékó Péter

HUN

   14 év, 4 hónap, 22 nap

Támogatói Fal

 • Gergelyt a Sakk EB-re utazásban, a Garda Étterem támogatta Gergely Nemzetközi szerepléséhez, - a Montenegrói EB-re való kiutazásánál - a finom útravalót a Garda Étterem biztosította.A támogatás és az elkészült film értéke: nettó 109.731 forint, mely tartalmazza a ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2013. dec. 10. 3:55
 • Gergely minden fontos sakk eseményen szerepel Polgár Sakkfesztivál 2013. 09. 29. Budapest, Művészetek Palotája.   Gergely találkozása a legnagyobb élő sakk világbajnokkal Garri Kaszparovval. Ez az esemény is jól mutatja, hogy Gergely a sakk segítségével egyre több ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2013. okt. 3. 22:42
 • Ajánlat Támogatóknak - Ifijúsági Sakk Európa Bajnokság
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. jún. 30. 9:21
1 - 3 bejegyzés látható (összesen 4 van). További elemek »

Aktuális Hírek

 • Óvodások Országos Sakkbajnoksága 2014. 02. 01. Gergely azzal a határozott céllal érkezett az óvodások országos sakkbajnokságára, hogy azt megnyeri. Sokszor elismételtük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ő maga úgy tervezte, hogy a nyitó ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. febr. 2. 12:45
 • A 2014-es évi Versenyek külön díjazása Versenyek és külön díjazása 2014-benAmennyiben a saját ajándék álmaiért ,maga küzd meg a gyerek sokkal jobban értékeli azokat. S így jobban látja, - mintha csak úgy elhalmozzák kívánságainak teljesítésével ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. jan. 31. 4:42
 • A 2013-as év mérlege Gergely első sakkozói évének statisztikája, csupán a számokat figyelembe véve:   Versenyzett két országban, idehaza és Montenegró.   Járt 6 városban, 16 versenyen.   Ebből kettő Európa bajnoki Verseny, másik kettő Nemzetközi volt ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. jan. 31. 4:04
1 - 3 bejegyzés látható (összesen 16 van). További elemek »