Hírek, Aktualitások

Óvodások Országos Sakkbajnoksága 2014. 02. 01.

Gergely Tóth, 2014. febr. 2. 12:22   [ 2014. febr. 2. 12:45 frissítve ]

Gergely a 40 fős mezőnyben az 5-dik táblánál.


Gergely azzal a határozott céllal érkezett az óvodások országos sakkbajnokságára, hogy azt megnyeri. Sokszor elismételtük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ő maga úgy tervezte, hogy a nyitó fordulóban sötéttel kezd, hogy a döntő mérkőzésen világos bábokkal lehessen. A kezdésnél valóban sötéttel volt, de álmosan kezdett és egy szokásos hibája – elnézte a vezérét, éppen ütésbe vonult vissza vele – hamar kedvét szegte, s így rögtön vereséggel nyitott.  Sajnos a lebonyolítás rendszere olyan, hogy egy vereséget 6 forduló alatt már nem lehet ledolgozni, ha valaki végig 100%-ot teljesít, már nincs idő őt utolérni. Innentől kezdve már attól függ, a helyezése, hogy mások mit játszanak.

 


Gergely az utolsó fordulóban a 2-dik táblán.

Ezt nyilvánvalóan nem lehet neki megmondani, mert akkor az egész versenye oda van – így kegyesen azt hazudja, egy apa, hogyha innentől kezdve mindig nyer, akkor ő lesz a bajnok. Gergely mindent meg is tett ezért, hogy a hiba után ezt elérje. Ahogy belemelegedett a játékba, úgy nyert egyre könnyebben, hiába kapott egyre nehezebb ellenfeleket, az utolsó fordulóban már két bástya – torony – előnye volt az ellenfelével szemben. Egy sakkversenyen a játékosok térbeli pozíció is jól mutatják helyezésüket. Gergely a 10-dik táblánál kezdett, a vereséggel lejjebb ült a 15-dik táblához, majd győzelmével visszakerült a 10-dikre, újabb győzelem és ezzel már az 5-dik táblánál ült. Az újabb győzelem után, azonban már nem ült előrébb, hanem maradt az ötödiknél, ez is mutatta, hogy mennyire sűrű a mezőny. Újabb győzelem és így az utolsó fordulóra a 2-dik táblánál játszott. Végül a 2-3-4-dik helyen ugyanúgy 5 pontot szerző játékosok álltak – pontazonosság esetén az számít, leegyszerűsítve, hogy akik ellen korábban nyert, mennyi pontot gyűjtenek, mivel az első forduló után hátra került, ott olyan játékossal játszott, aki később kis valószínűséggel gyűjt sok pontot, így az első forduló hibája, duplán visszaút. 


 
A negyedik helyezésről szóló oklevél.


Gergely a 2-dik fordulótól kezdve megtette, amit megbeszéltünk és egyre nagyobb izgalommal várta, hogy mikor jut végre az első táblához. Még az utolsó fordulóban is azt gondolta, hogyha nyer a második táblánál, akkor a dobogó élére kerül. 


Végül az eredményhirdetés előtt, hogy ne ápoljon hiú ábrándokat, elmondja neki, az ember, hogy nem nyerheti meg a versenyt. Így az első vereség után másodszor is kisírja magát, hogy az eredményhirdetésnél már büszke lehessen a 40 indulóból elért 4-dik helyére. A tornákon mindig az első három helyezett kap figyelmet. Az első három helyezettet, meginterjúvolták a színpadon, hogy honnan érkezett és ki az edzője, míg a negyedik teljesítményét, hiába a pontazonosság már szóra sem méltatták. „Innen már gyorsan haladunk”, mondták a harmadik után a mikrofonba. Talán, ezért van az is, hogy a magyarok a jó helyezést már nem tartják sokra és erre már gyermekkorban elkezdik a gyerekeket megtanítani, pedig a 10 közötti szereplésben ugyanakkora mennyiségű munka van, mint a dobogós helyezésben. Így nekünk most az a küzdőszellem marad a verseny legnagyobb hozadéka, amiről Gergely tanúbizonyságot tett.
A 2014-es évi Versenyek külön díjazása

Gergely Tóth, 2014. jan. 31. 4:40   [ 2014. jan. 31. 4:42 frissítve ]

Versenyek és külön díjazása 2014-ben


Amennyiben a saját ajándék álmaiért ,maga küzd meg a gyerek sokkal jobban értékeli azokat. S így jobban látja, - mintha csak úgy elhalmozzák kívánságainak teljesítésével - hogy ha küzd és dolgozik valamiért hogyan érheti el.

 

 

Gergely kedveli az állatokat és az állatkerteket

Óvodások országos Sakkbajnokság

 

1.  helyezés -  Budapesti állatkertnézés

 

Géniusz kupa

 

Forduló nyerés: Játszóház

 

Géniusz kupa bajnok: Élményfürdő

 


Gergely megtanulja, hogy az erő vele van
Mattkörök verseny

 

Fordulós nyerés: Apa meglepetése /ez titok, csak akkor fedjük fel, ha nyer/

 

2-3. helyért Pagony Játszótér

 

Mattkör verseny összetett győzelem: Nyíregyházi állatkert

 

Megye II. bajnokság

 

Pontszerzés: Debreceni Állatkert – Vidámpark minden egyes 1 pontért valamelyik választható

 

Gergely már 14 éveseknek való Lego-kat tud összerakni
Országos bajnokság U8-as mezőnye

 

Rapid és Klasszikus versenyek 12-es döntőbe jutás

Mézeskalácssütés és Jedi lézerkard

 

1.   helyért: Csillagok háborúja Lego; Defender osztályú cirkáló

2-3. helyért: Lego Chima; Eris Vadászó Sasgépe

  

Egyéb gyerekversenyek

 

1.   helyezett: Cirkusz

Csillagok háborúja és Lego ez a párosítás is tetszik neki
2-3. helyért: Bábszínház, vagy Mozi

 

Felnőtt versenyen pontszerzés

 

Minden pont egy kakaós csiga.

 

Nemzetközi, külföldi versenyek

 

Országos U8-as bajnokságban elért jó helyezés esetén indulunk ilyen versenyen.

 

1.  helyezett: Csillagok Háborúja Lego; At-Te birodalmi lépegető

2-3. helyezett: Lego Chima; Wakz üldöző járgánya

 

 

A 2013-as év mérlege

Gergely Tóth, 2014. jan. 30. 21:17   [ 2014. jan. 31. 4:04 frissítve ]

Gergely 5 évesen éppen indul az első versenyére
Gergely első sakkozói évének statisztikája, csupán a számokat figyelembe véve:

 

Versenyzett két országban, idehaza és Montenegró.

 

Járt 6 városban, 16 versenyen.

 

Ebből kettő Európa bajnoki Verseny, másik kettő Nemzetközi volt, s volt egy országos versenyen. 

Részt vett regionális és megyei versenyeken.

 

Játszott 94 mérkőzést.

 

Gyűjtött 43 pontot.

 

A teljesítménye 45,74%-os.


Géniusz Kupa III. forduló 2013.12.14.

Gergely Tóth, 2014. jan. 30. 16:40   [ 2014. jan. 31. 3:57 frissítve ]

Géniusz Kupa 3. forduló a Bajnok Sakkiskola nyertesei az U8-asok között

Egy újabb U8-as forduló, amiben Gergely a fáradtság és dekoncentráltság jeleit mutatta. Az elején a harmadik fordulóban még sikerült megfordítania egy vesztett állást, hogy aztán a következő három fordulóban ellenfeleinek adva a vezérét elveszítse azokat. A formaidőzítést még mindig tanulni kell, sőt ilyen sok versenynél inkább a súlyozást, előre meghatározni, hogy melyik versenynek mi a célja? Mikor milyen újabb motívumokat, taktikai elemeket próbálgasson? Hiszen nyilvánvaló, ha szinte egyfolytában idősebb ellenfelekkel játszik nem várható el az egyenletesen kimagasló teljesítmény!

 

Ez volt az év utolsó versenye, így ez már a jövő feladata lesz! Ez az egyik legfontosabb kritérium, folyamatos versenyzés mellett megtalálni a fejlődés ütemét és ebben az egyes versenyek szerepét, célját!

 

Így, hogy végig a dobogóért játszott, az első háromtól kikapva, mivel most külön díjazásra kerültek az óvodások is, közöttük ezüst érmes lett. Gergely elölről esett vissza szokás szerint, míg az óvodás győztes végig a mezőny hátsó felével játszva, jött fel és erőnyerőként kapott 1 pontot, játék nélkül.


Géniusz kupa 3. forduló eredmény

Megye II. Sakkbajnokság 5-6. forduló 2013. 12. 08.

Gergely Tóth, 2014. jan. 30. 16:33   [ 2014. jan. 31. 3:47 frissítve ]

Az első  saját kézzel írt játszmalap.
A Bajnok Sakkiskola csapata Hajdúszoboszlóra látogatott a Hajdúszoboszlói Sakkiskola csapatához. Télies időben, szállingózó hó és hideg érkeztünk meg a bajnoki fordulóra.


A táblázat alapján kiesési rangadónak mondanánk, hisz a sereghajtó Bajnok Sakkiskolát fogadták az őt éppen megelőző hajdúszoboszlóiak, Így mindkét félnek fontos volt a győzelem. Gergely mindkét fordulóban a 4. táblán játszott egy 14 éves fiúval Holácsik Andrással. Az első partiban Gergely ismét sok hibával játszott és viszonylag hamar vereséget szenvedett. Azonban ennél jóval több történt, mert a sakknak köszönhetően Gergely megtanulta leírni a sakk partikat. Ebben érzékelhető jól a sakk képességfejlesztő és transzfer hatása, mert Gergely már magától elkezdte össze olvasni a betűket is. Komplett  szavakat képes már elolvasni és számokat összeadni, akár százas helyi értékűeket, s 1000-ig el tud számolni. S mindezt anélkül, hogy ezzel külön foglalkoztunk volna, kizárólag a sakkra koncentrálva képes volt felismerni ebben a körben is összefüggéseket. Először a betűket kezdte használni írásban, - a saját nevét leírva - aztán a számokat. Készítettünk neki egy különleges játszmalapot, A4-es méretben kinagyítva, amibe könnyebben írhat. Így számára még rengeteg energiát emésztet fel a lépések írása.

 

A második kézzel írt játszmalap
A második fordulóra már jobban belemelegedett és egy gyalog végjátékot elrontva kapott csak ki. S végül a két forduló összesítése is igen szoros lett az első döntetlennel végződött, míg a másodikban 1 ponttal kapott ki a Bajnok Sakkiskola.Az 5. forduló eredménye


A 6. forduló eredménye

Mattkör Versenyek 1. állomás Kölcsey Gyakorló Open 2013. november 23.

Gergely Tóth, 2014. jan. 30. 16:19   [ 2014. jan. 31. 3:33 frissítve ]

Mattkör versenyek Debrecen

A Mattkör versenyeket kifejezetten Debrecen város diákjainak és a megyéből meghívott tanulóknak találták ki. Az egyes fordulókat más-más iskolában rendezik, így egy-egy állomás külön Open, attól függően éppen hol ülnek asztalhoz a tanulók. Gergely bár még nem iskolás, azt hogy elsős és másodikos diákokkal  játszhat együtt sokat tud javítani a technikáján é s a koncentrációján. 


Bár iskolás gyerekekkel kezdett az első 3 fordulót könnyedén vette. S  már is az első táblánál ült Bajnok Sakkiskolás csapattársa Schwarczenberger Csongorral szemben. Csongor már az U10-es korosztályban játszik,  ahol kitűnő eredményekkel szerepel, de az U9-esek között ő a legerősebb játékos a megyében. A végjátékra egy két torony /bástya/, a vezér ellen végjáték alakult ki, amiben Gergely elég hamar hibázott elveszítve a vezérét. Ezután már a parti kimenetele nem volt kétséges.Mattkör versenyek Kölcsey Open

A vereséget feldolgozni azonban még mindig nehéz pláne olyan körülmények között, amikor valaki az első helyért küzdhet. Gergely még a szép szereplésért, a versenyben elért jó helyezésért nem tud annyira küzdeni, mint a végső győzelemért. Ő még nem gyűjti taktikusan a pontok, így a vereség mindig benne marad. A vereség benne marad és magával viszi a következő fordulóra is egy versenyen, ahol jóval dekoncentráltabb lesz, mint egyébként szokott. Most is ez történt a következő körben egy nála jóval szerényebb tudású ellenféllel szemben is alig találta a lépéseket, óriásikat hibázva, azt sem érzékelve, hogy szabálytalant lépnek ellene - a huszár egy mezővel jobb pozícióba került, mint ahová érkezhetett volna - újból kikapott. Itt mikor az élről, valaki ilyen mélyre esik vissza eltörik a mécses. S a megfelelő technikák hiánya, amivel jól lehetne  kezelni ezeket a helyzeteket - sőt előre felkészítve rá a gyereket - sajnos a szülőnél is csak általánosságokat szül jó tanácsként. "Nem baj, majd a következő fordulóban győzni fogsz." "Még, akár dobogós is lehetsz, mert sok a körbe verés." A tagadó szavakat tartalmazó és feltételes módú mondatok nem segítenek. A szülőnek, mint egy jó értékesítőnek, ezekre  a helyzetekre előre meg kell írni a működő mondatokat, amik tele vannak igenléssel és a gyermekbe vetett hittel és büszkeséggel. Bármit csináljon is a gyermeked, szükséged van ezekre a mondatokra, az általános szófordulatok, mondatok csak ellenállást váltanak ki. Úgy hogy rajta megírni a mondatokat és folyamatosan dolgozni rajta a gyerekkel, mert ezektől fogja sikeresnek érezni magát. Kellenek a mondatok az osztályzatokra, az általa készített rajzokra, tárgyakra, a szerepléseire, mert mindenki saját mondatokat vár a szülőktől megerősítésként, azok működnek igazán nem  a "Jó voltál, igazán szuper!" frázisok. Ez most az én szülő feladatom is.


Gergely a következő fordulóra összeszedte magát és győzni tudott és az utolsó fordulóban a dobogó második, harmadik fokáért harcolhatott immár szokás szerint, de az ideig fáradtság győzött rajta és az utolsó fordulós mérkőzését, immár sokadjára elveszítette. Így végül 5-dik lett, egy olyan mezőnyben, ahol rajta kívül nem volt óvodás és legalább 20 induló volt.


A versenysorozatban a gyerekek, állomásról-állomásra pontokat gyűjtenek, amiért a verseny sorozat végén címeket kapnak. Ez különösen érdekessé teszi számukra a viaskodást. Gergely most az 5. helyével 21 pontot gyűjtött.


Géniusz kupa II. forduló, 2013. november 9. - az első U8-as verseny győzelem

Tóth Csaba, 2014. jan. 25. 15:21   [ 2014. jan. 25. 15:25 frissítve ]

az első U8-as verseny győzelem

Gergely motiváltan és kipihenten, - a sok szeptemberi és októberi verseny után - némi szerencsével, de megnyerte az első U8-as versenyét Az utolsó fordulóig pont azonossággal állt, egy nyíregyházi 2-dikos kisfiúval, Kovács Gáborral. Ám az utolsó fordulóban Gergelynek sikerült győzni, míg vetélytársa veszített, így végül 1 pont előnnyel lett bajnok.

 

Itt volt érezhető igazából mennyit nyom a latba már egy egészen kezdőnél is a „sport pszichológia”, ha elhiszi magáról, hogy bárkit megverhet, és így tudása legjavát tudja mozgósítani, akkor valóban meg tudja mutatni a benne rejlő tehetséget és képességeket. Ezt a pszichikai szintet állandósítani, viszont nem könnyű feladat. Gergely ugyanis versenyről, versenyre  azzal szembesül, hogy nála nagyobbakkal kell a győzelemért küzdeni és aktuális állapotától függ, hogy mennyire hisz önmagában.


Géniusz kupa Debrecen, 2. forduló eredmények.

Megyei II. osztályú Sakk bajnokság 3-4. forduló - 2013. november 3.

Tóth Csaba, 2014. jan. 25. 15:12   [ frissítve: 2014. jan. 30. 15:24, felhasználó: Gergely Tóth ]

A megye II. előző évi bajnoka Nyíracsád ellen

A Hajdú-Bihar megyei II. osztály előző évi bajnokával Nyíracsáddal játszott a Bajnok Sakkiskola Egyesület. A Debreceni Egyetemen, míg a DEAC csapata a magyar NB II-es bajnoki fordulóban fogadta miskolci ellenfelét, addig mellettük zajlottak a fiók csapat Bajnok Sakkiskola megyei II. osztályú fordulói. Gergely az első körben, a 3. fordulóban a 3.-dik táblán játszott. Itt a középjátékban már komoly pozíciós hátrányban volt és az állást nem tudta túl sokáig tartani, olyan 35-36. lépés után kapott mattot.


A 4. fordulóban egy táblával lejjebb csúszott, így mindkét partiban a sötét bábokat vezette. A második körre sokkal jobban belemelegedett a játékba és egy motívumot, és annak védekezését nem ismerte fel - /huszár a centrumban a támaszponton/ körülbelül rá egy hétre tanultuk és akkor eszmélt rá, hogy az állást, hogyan kellett volna megoldani - így is nagyon komoly fejtörést okozott ellenfelének és hosszú idő után kényszerült csak feladni a partit.


Ez is azt mutatja, minél inkább megszokja a környezetet, egy adott verseny légkörét, annál jobban játékba lendül, még ha nála jóval tapasztaltabb felnőttekkel is játszik. 


Hajdú-Bihar megye II. osztály sakk csapat bajnoki 3. forduló


Hajdú-Bihar megye II. osztály sakk csapat bajnoki 4. forduló

Az első mérkőzés a magyar felnőtt Bajnokságban 2013. október 20.

Tóth Csaba, 2014. jan. 25. 13:54   [ 2014. jan. 25. 14:29 frissítve ]

A legfiatalabb átlagéletkorú sakk csapat

Gergely a Hajdú-Bihar megyei csapatbajnokság II. osztályában ült először asztalhoz, a magyar felnőtt sakkbajnokság legalsó osztályában, a Bajnok Sakkiskola Egyesület 5. táblájánál.

Minél nehezebb és jobban képzett ellenfelekkel játszik, - az ő szintjéhez képest - úgy lesz egyre több tapasztalata. S így rögzül egyre több motívum a fejében. Az első évben a cél, hogy mérkőzésről mérkőzésre nőjön az önbizalma, ami talán előbb-utóbb pontszerzéshez is vezet.

 

A Bajnok Sakkiskola Egyesület egy dologban már most biztosan első a magyar felnőtt bajnokságot illetően. Ugyanis itt a legalacsonyabb az átlag életkor. Gergely pedig a legfiatalabb versenyző, a maga 6 év 5 hónapjával.


Az 1. forduló eredménye <-- a linkre kattintva érhető el.

 

Géniusz Kupa Debrecen, I. forduló; Október 12.

Gergely Tóth, 2013. okt. 20. 7:19   [ 2013. okt. 20. 7:27 frissítve ]

Gergely a Géniusz Kupa első fordulójában az utolsó körben a második helyen állva rontott, s így lett végül ötödik


1. Végső rangsor


2. Gergely eredményei


Egy hónap alatt már a negyedik utolsó körös rontás dobogós helyen állva. A tehetséggondozó intézetben tett tegnapi felmérés után, viszont a pszichológus azt mondta, hogy mivel 6 éves ez teljesen természetes. Egy 6 éves gyerek figyelme nem tud még olyan hosszú ideig fennmaradni, ami egy egész versenynapon át kitart. Így azért következik be rendszerint az utolsó körös rontás, mert addigra a 6-7. fordulóra már elfárad.


Géniusz Kupa Debrecen, I. forduló, Október 12..

Logikai képességei alapján hiába emelkedik ki korosztályából, a hosszabb ideig fenntartható figyelem miatt egy-egy kritikus parti még az ellenfelek javára dől el. A koncentráció ideje most 20-25 perc környékén tart. Így a kétszer 20 perces partiknál, ha az összjáték idő meghaladja a 20 percet, már automatikusan bele van kódolva játékába a hiba. A legkisebbek ezért is lépnek gyorsan, siettetik a partit, mert az ő játékidejük még 20 perc alatt van.

Ez idővel folyamatosan nő, addig pedig az a feladat, hogy olyan játékstílust és technikai tudást építsünk fel, ami a koncentráció időn belül maradva lehet eredményes.

Most legalább végre tudjuk, hogy mi a feladat. Nem véletlen, hogy a nagy sportolók mellett mentális tréner és sportpszichológus dolgozik, hiszen ezek a tényezők nagymértékben meghatározzák egy sportoló teljesítményét. A képességeinek a maximumát a versenyző, pedig csak a számára legoptimálisabb mentális és pszichés szinten tudja kihozni magából. Így harcmodorát, állóképességét és terhelhetőségét is ezeknek a figyelembevételével kell megalkotni.

Ezért tudomány a sport és áll rendkívüli felkészültség minden téren, minden nagy és hosszútávú teljesítmény mögött.


1-10 of 16