Eddigi eredmények - A tapasztalatszerzés időszaka

Gergely Tóth, 2013. szept. 4. 20:58   [ 2014. jan. 30. 15:02 frissítve ]
Az első sakkverseny

Gergely 2013, februárja óta jár külön edzésekre, innentől számíthatjuk, hogy komolyabban el kezdett foglalkozni a sakkal. Előtte 2012. októberétől járt heti egy alkalommal ovis sakk foglalkozásra, a Kuruc utcai óvodába. Oktató: Szabó Balázs

 

Egy gyereknél a tehetség sokkal inkább a fejlődés ütemében, semmint az eredményekben nyilvánul meg. A játéktudás, intelligencia, helyzetfelismerés, motívumok elsajátítása, az ezekben való előrelépés a legfontosabb. Gergely még 5 évesen kezd sakkozni. A sakkversenyek legfiatalabb korosztálya az U8-as kategória, az az mindazok, akik 2005. 01.01 után születtek – mindig adott év számít, így egy országos júniusi döntőn, vagy év végi versenyeken U8-as lesz a majd 9 éves is.. Ebben a korosztályban még a hónap különbségek is jelentős eltérést tudnak jelenteni. A korosztályos versenyeken sokszor az adott év januári születésű gyerekei még óriási versenyelőnyt tudnak elkönyvelni a kicsikkel szemben. Ez plasztikusan azt jelenti, hogy általános iskolás másodikos gyerekek játszottak Gergellyel, aki oviban középsős csoportosnak számít, A több mint két és fél év távolság ilyen különbségeket jelenthet ebben a korban.

 

Bemutatkozás 2013. 04. 13. Géniusz Kupa Debrecen U8 5.forduló

A versenyen való indulás célja, csupán a versenyzés, órahasználat, megismerése volt. Arra voltunk kíváncsiak hogyan bírja Gergely egy verseny légkörét.

Ehhez képest várakozáson felül első versenyén, 7 partiból 4-et nyert. Az utolsó fordulóban a már akkor megszerzett 4 ponttal a 3. helyért sakkozhatott, amit tudás és rutin hiányában egyenlőre elveszített. Így végül a 19 fős mezőnyben első versenyén a 8-dik helyen zárt.

 

Fórum Sakk Napok, Debrecen, 2013, 04. 27-28.

Ezen a sakk gálán 10 éves korig játszottak egymás ellen a gyerekek. Gergely az első partiját megnyerte egy 9 éves kisfiú ellen. Ám a következő partikban az 5 év korkülönbség, elsősorban pszichológiai hatása érvényesült. Sokkal félénkebben játszott a nagyok ellen, ahogy azt egyébként  tudása jelentette volna. A 6 fordulóból egy mérkőzésen nem volt esélye nagyobb tudású ellenfelével szemben, de másik 4 nyert partit zárt végül vereséggel, A sportban a pszichológiai tényező ugyanolyan fontos, mint egyéb felkészültség, s itt látszott, hogy a nagyobb korkülönbség ellen még jobban kell küzdenie.

Ez az egyetlen győzelem is azonban azt jelentette, hogy az óvodások közül ő volt a legjobb sakkozó, ezek szerint másnak győznie sem sikerült.

 

28-án vasárnap Papp Petra magyar női bajnok adott 32 táblás szimultánt. Az egyik táblán Gergely játszott. S az előző napi „gyenge teljesítményhez” képest, egy felnőtt elleni játék kevésbé zavarta, mert 2 óra 40 percnyi játék után, egy gyalog hátránnyal kapott csak ki. A döntetlen közeli állást, a gyalog végjátékok ismeretének teljes hiányában veszítette el. A mindenáron való győzni akarás, a döntetlen tartása helyett – ami egy gyereknél érthető – lett a veszte. Király kirohanását, rutinos ellenfele könnyen megbüntette.

 

IV. Hajdú Kupa –Hajdú-Bihar megyei Óvodás bajnokság 2013. 05. 11.


Hajdú-Bihar megye Óvodás Bajnoka 2013.

Gergely a saját korosztályában játszva – a szeptembertől iskolába készülő ovisok már túl voltak 7-en, s Gergely még mindig innen pár héttel a 6-on, így itt is 1,5 év hátrányában játszhatott a legjobbak ellen -  korábbi versenyzésének köszönhetően, az első táblán játszva, amit hibátlan eredményével végig tartott 6-ból6 partit nyerve lett megyei bajnok. Így készülhetünk az országos ovis bajnokságra, amit 2014. februárjában rendeznek Budapesten.

 

Huszár Gál Területi Tehetségkutató Sakkverseny, Debrecen 2013. 06.09.

Ismét egy olyan verseny, ahol Gergely volt a legfiatalabb induló, immár két hete, május 23-án betöltötte a 6-dik évet. Így ismét elsősorban a pszichológiai tényezőkkel kellet megküzdeni. Mivel ő volt a legkisebb értékszámú és legfiatalabb induló rögtön az első fordulóban a későbbi nyertessel találkozott. A fizikális adottságok alapján magasság és kilók száma valódi Dávid Góliát küzdelemnek tűnt a parti. Gergely sötéttel a még tanulási folyamatban lévő egyetlen megnyitási variációjával komoly fejtörést okozott ellenfelének. A második, harmadik lépés után már több mint 4 perc gondolkodási időt felhasználva találta meg csak világossal Fazekas Milán a variációt kioltó ellenlépéseket. Gergelynek még sajnos erre válaszul még nem volt megfelelő játékötlete. Így a megnyitásban összeszedett hátrányát világos végül is ezután gyorsan győzelemre váltotta.

A kezdésként elszenvedett vereség hamar kedvét szegte Gergelynek, így ismét hullámzó teljesítmény jellemezte játékát. Szinte valamennyi partijában nyerésig fokozta előnyét, hogy aztán egy-egy durva elnézéssel, az elért előnyt sokszor vereségre váltsa.

Azonban a jóval nagyobbakat és játéktudásban előrébb járó ellenfeleket felsorakoztató mezőnyben a :Fórum Sakk Napokhoz képest sikerült előrébb lépni, hiszen egy erősebb regionális mezőnyben, egy helyett már 3 pont szerepelt a neve mellett, amivel végül a 18-dik helyen zárt.      

 

A tapasztalatszerzés időszakában mindössze egyszer játszott Gergely a saját korosztályában, ami még itt is 1,5 év korkülönbséget jelenthetett az ellenfelek javára. A megyei ovis bajnokságon hibátlan teljesítménnyel lett győztes. U8-as tornán 57%-os eredménnyel zárt, 7 partiból 4-et nyerve, akár 3 évvel is idősebb gyerekek ellen. Két U10-es tornából az elsőn 1 a másodikon 3 pontot szerzett 7 partiból. Itt látszik jól, hogy hogyan nő tornáról tornára a játék ereje és tudása.