Géniusz Kupa Debrecen, I. forduló; Október 12.

Gergely Tóth, 2013. okt. 20. 7:19   [ 2013. okt. 20. 7:27 frissítve ]

Gergely a Géniusz Kupa első fordulójában az utolsó körben a második helyen állva rontott, s így lett végül ötödik


1. Végső rangsor


2. Gergely eredményei


Egy hónap alatt már a negyedik utolsó körös rontás dobogós helyen állva. A tehetséggondozó intézetben tett tegnapi felmérés után, viszont a pszichológus azt mondta, hogy mivel 6 éves ez teljesen természetes. Egy 6 éves gyerek figyelme nem tud még olyan hosszú ideig fennmaradni, ami egy egész versenynapon át kitart. Így azért következik be rendszerint az utolsó körös rontás, mert addigra a 6-7. fordulóra már elfárad.


Géniusz Kupa Debrecen, I. forduló, Október 12..

Logikai képességei alapján hiába emelkedik ki korosztályából, a hosszabb ideig fenntartható figyelem miatt egy-egy kritikus parti még az ellenfelek javára dől el. A koncentráció ideje most 20-25 perc környékén tart. Így a kétszer 20 perces partiknál, ha az összjáték idő meghaladja a 20 percet, már automatikusan bele van kódolva játékába a hiba. A legkisebbek ezért is lépnek gyorsan, siettetik a partit, mert az ő játékidejük még 20 perc alatt van.

Ez idővel folyamatosan nő, addig pedig az a feladat, hogy olyan játékstílust és technikai tudást építsünk fel, ami a koncentráció időn belül maradva lehet eredményes.

Most legalább végre tudjuk, hogy mi a feladat. Nem véletlen, hogy a nagy sportolók mellett mentális tréner és sportpszichológus dolgozik, hiszen ezek a tényezők nagymértékben meghatározzák egy sportoló teljesítményét. A képességeinek a maximumát a versenyző, pedig csak a számára legoptimálisabb mentális és pszichés szinten tudja kihozni magából. Így harcmodorát, állóképességét és terhelhetőségét is ezeknek a figyelembevételével kell megalkotni.

Ezért tudomány a sport és áll rendkívüli felkészültség minden téren, minden nagy és hosszútávú teljesítmény mögött.