Mattkör Versenyek 1. állomás Kölcsey Gyakorló Open 2013. november 23.

Gergely Tóth, 2014. jan. 30. 16:19   [ 2014. jan. 31. 3:33 frissítve ]
Mattkör versenyek Debrecen

A Mattkör versenyeket kifejezetten Debrecen város diákjainak és a megyéből meghívott tanulóknak találták ki. Az egyes fordulókat más-más iskolában rendezik, így egy-egy állomás külön Open, attól függően éppen hol ülnek asztalhoz a tanulók. Gergely bár még nem iskolás, azt hogy elsős és másodikos diákokkal  játszhat együtt sokat tud javítani a technikáján é s a koncentrációján. 


Bár iskolás gyerekekkel kezdett az első 3 fordulót könnyedén vette. S  már is az első táblánál ült Bajnok Sakkiskolás csapattársa Schwarczenberger Csongorral szemben. Csongor már az U10-es korosztályban játszik,  ahol kitűnő eredményekkel szerepel, de az U9-esek között ő a legerősebb játékos a megyében. A végjátékra egy két torony /bástya/, a vezér ellen végjáték alakult ki, amiben Gergely elég hamar hibázott elveszítve a vezérét. Ezután már a parti kimenetele nem volt kétséges.Mattkör versenyek Kölcsey Open

A vereséget feldolgozni azonban még mindig nehéz pláne olyan körülmények között, amikor valaki az első helyért küzdhet. Gergely még a szép szereplésért, a versenyben elért jó helyezésért nem tud annyira küzdeni, mint a végső győzelemért. Ő még nem gyűjti taktikusan a pontok, így a vereség mindig benne marad. A vereség benne marad és magával viszi a következő fordulóra is egy versenyen, ahol jóval dekoncentráltabb lesz, mint egyébként szokott. Most is ez történt a következő körben egy nála jóval szerényebb tudású ellenféllel szemben is alig találta a lépéseket, óriásikat hibázva, azt sem érzékelve, hogy szabálytalant lépnek ellene - a huszár egy mezővel jobb pozícióba került, mint ahová érkezhetett volna - újból kikapott. Itt mikor az élről, valaki ilyen mélyre esik vissza eltörik a mécses. S a megfelelő technikák hiánya, amivel jól lehetne  kezelni ezeket a helyzeteket - sőt előre felkészítve rá a gyereket - sajnos a szülőnél is csak általánosságokat szül jó tanácsként. "Nem baj, majd a következő fordulóban győzni fogsz." "Még, akár dobogós is lehetsz, mert sok a körbe verés." A tagadó szavakat tartalmazó és feltételes módú mondatok nem segítenek. A szülőnek, mint egy jó értékesítőnek, ezekre  a helyzetekre előre meg kell írni a működő mondatokat, amik tele vannak igenléssel és a gyermekbe vetett hittel és büszkeséggel. Bármit csináljon is a gyermeked, szükséged van ezekre a mondatokra, az általános szófordulatok, mondatok csak ellenállást váltanak ki. Úgy hogy rajta megírni a mondatokat és folyamatosan dolgozni rajta a gyerekkel, mert ezektől fogja sikeresnek érezni magát. Kellenek a mondatok az osztályzatokra, az általa készített rajzokra, tárgyakra, a szerepléseire, mert mindenki saját mondatokat vár a szülőktől megerősítésként, azok működnek igazán nem  a "Jó voltál, igazán szuper!" frázisok. Ez most az én szülő feladatom is.


Gergely a következő fordulóra összeszedte magát és győzni tudott és az utolsó fordulóban a dobogó második, harmadik fokáért harcolhatott immár szokás szerint, de az ideig fáradtság győzött rajta és az utolsó fordulós mérkőzését, immár sokadjára elveszítette. Így végül 5-dik lett, egy olyan mezőnyben, ahol rajta kívül nem volt óvodás és legalább 20 induló volt.


A versenysorozatban a gyerekek, állomásról-állomásra pontokat gyűjtenek, amiért a verseny sorozat végén címeket kapnak. Ez különösen érdekessé teszi számukra a viaskodást. Gergely most az 5. helyével 21 pontot gyűjtött.