Megye II. Sakkbajnokság 5-6. forduló 2013. 12. 08.

Gergely Tóth, 2014. jan. 30. 16:33   [ 2014. jan. 31. 3:47 frissítve ]
Az első  saját kézzel írt játszmalap.
A Bajnok Sakkiskola csapata Hajdúszoboszlóra látogatott a Hajdúszoboszlói Sakkiskola csapatához. Télies időben, szállingózó hó és hideg érkeztünk meg a bajnoki fordulóra.


A táblázat alapján kiesési rangadónak mondanánk, hisz a sereghajtó Bajnok Sakkiskolát fogadták az őt éppen megelőző hajdúszoboszlóiak, Így mindkét félnek fontos volt a győzelem. Gergely mindkét fordulóban a 4. táblán játszott egy 14 éves fiúval Holácsik Andrással. Az első partiban Gergely ismét sok hibával játszott és viszonylag hamar vereséget szenvedett. Azonban ennél jóval több történt, mert a sakknak köszönhetően Gergely megtanulta leírni a sakk partikat. Ebben érzékelhető jól a sakk képességfejlesztő és transzfer hatása, mert Gergely már magától elkezdte össze olvasni a betűket is. Komplett  szavakat képes már elolvasni és számokat összeadni, akár százas helyi értékűeket, s 1000-ig el tud számolni. S mindezt anélkül, hogy ezzel külön foglalkoztunk volna, kizárólag a sakkra koncentrálva képes volt felismerni ebben a körben is összefüggéseket. Először a betűket kezdte használni írásban, - a saját nevét leírva - aztán a számokat. Készítettünk neki egy különleges játszmalapot, A4-es méretben kinagyítva, amibe könnyebben írhat. Így számára még rengeteg energiát emésztet fel a lépések írása.

 

A második kézzel írt játszmalap
A második fordulóra már jobban belemelegedett és egy gyalog végjátékot elrontva kapott csak ki. S végül a két forduló összesítése is igen szoros lett az első döntetlennel végződött, míg a másodikban 1 ponttal kapott ki a Bajnok Sakkiskola.Az 5. forduló eredménye


A 6. forduló eredménye