Óvodások Országos Sakkbajnoksága 2014. 02. 01.

Gergely Tóth, 2014. febr. 2. 12:22   [ 2014. febr. 2. 12:45 frissítve ]
Gergely a 40 fős mezőnyben az 5-dik táblánál.


Gergely azzal a határozott céllal érkezett az óvodások országos sakkbajnokságára, hogy azt megnyeri. Sokszor elismételtük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ő maga úgy tervezte, hogy a nyitó fordulóban sötéttel kezd, hogy a döntő mérkőzésen világos bábokkal lehessen. A kezdésnél valóban sötéttel volt, de álmosan kezdett és egy szokásos hibája – elnézte a vezérét, éppen ütésbe vonult vissza vele – hamar kedvét szegte, s így rögtön vereséggel nyitott.  Sajnos a lebonyolítás rendszere olyan, hogy egy vereséget 6 forduló alatt már nem lehet ledolgozni, ha valaki végig 100%-ot teljesít, már nincs idő őt utolérni. Innentől kezdve már attól függ, a helyezése, hogy mások mit játszanak.

 


Gergely az utolsó fordulóban a 2-dik táblán.

Ezt nyilvánvalóan nem lehet neki megmondani, mert akkor az egész versenye oda van – így kegyesen azt hazudja, egy apa, hogyha innentől kezdve mindig nyer, akkor ő lesz a bajnok. Gergely mindent meg is tett ezért, hogy a hiba után ezt elérje. Ahogy belemelegedett a játékba, úgy nyert egyre könnyebben, hiába kapott egyre nehezebb ellenfeleket, az utolsó fordulóban már két bástya – torony – előnye volt az ellenfelével szemben. Egy sakkversenyen a játékosok térbeli pozíció is jól mutatják helyezésüket. Gergely a 10-dik táblánál kezdett, a vereséggel lejjebb ült a 15-dik táblához, majd győzelmével visszakerült a 10-dikre, újabb győzelem és ezzel már az 5-dik táblánál ült. Az újabb győzelem után, azonban már nem ült előrébb, hanem maradt az ötödiknél, ez is mutatta, hogy mennyire sűrű a mezőny. Újabb győzelem és így az utolsó fordulóra a 2-dik táblánál játszott. Végül a 2-3-4-dik helyen ugyanúgy 5 pontot szerző játékosok álltak – pontazonosság esetén az számít, leegyszerűsítve, hogy akik ellen korábban nyert, mennyi pontot gyűjtenek, mivel az első forduló után hátra került, ott olyan játékossal játszott, aki később kis valószínűséggel gyűjt sok pontot, így az első forduló hibája, duplán visszaút. 


 
A negyedik helyezésről szóló oklevél.


Gergely a 2-dik fordulótól kezdve megtette, amit megbeszéltünk és egyre nagyobb izgalommal várta, hogy mikor jut végre az első táblához. Még az utolsó fordulóban is azt gondolta, hogyha nyer a második táblánál, akkor a dobogó élére kerül. 


Végül az eredményhirdetés előtt, hogy ne ápoljon hiú ábrándokat, elmondja neki, az ember, hogy nem nyerheti meg a versenyt. Így az első vereség után másodszor is kisírja magát, hogy az eredményhirdetésnél már büszke lehessen a 40 indulóból elért 4-dik helyére. A tornákon mindig az első három helyezett kap figyelmet. Az első három helyezettet, meginterjúvolták a színpadon, hogy honnan érkezett és ki az edzője, míg a negyedik teljesítményét, hiába a pontazonosság már szóra sem méltatták. „Innen már gyorsan haladunk”, mondták a harmadik után a mikrofonba. Talán, ezért van az is, hogy a magyarok a jó helyezést már nem tartják sokra és erre már gyermekkorban elkezdik a gyerekeket megtanítani, pedig a 10 közötti szereplésben ugyanakkora mennyiségű munka van, mint a dobogós helyezésben. Így nekünk most az a küzdőszellem marad a verseny legnagyobb hozadéka, amiről Gergely tanúbizonyságot tett.