VIII. Jászkupa Nemzetközi Ifjúsági Sakkverseny Jászberény 2013. 10. 05.

Gergely Tóth, 2013. okt. 8. 10:45   [ 2014. jan. 30. 15:19 frissítve ]
VIII. Jászkupa Nemzetközi Ifjúsági Sakkverseny, Jászberény
Gergely Jászberényben, a nemzetközi ifjúsági sakkversenyen az U9-es mezőnyben, ismét éremért sakkozhatott.

 

Szokás szerint ismét leghátul az utolsó táblánál kezdte a játékot, mint az egyik legfiatalabb induló. A képen jól látható, hogy az utolsó fordulóban már a második táblán játszott a legjobb négy között. A későbbi elsőtől itt kikapott, s így pont azonossággal a 8-dik helyre esett vissza.

 

A Buchholz számítás, pontosan amiatt, hogy Gergely mindig valahol a hátsó táblánál kezd, sohasem kedvez neki: más néven "mezőnyérték". Az végez előrébb, aki erősebbekkel játszott. Ezt úgy számolják ki, hogy az ellenfelek összes szerzett pontját összeadják. Svájci rendszerű (ld. lent) versenyeknél ez a leggyakoribb.

 

VIII. Jászkupa Nemzetközi Ifjúsági Sakkverseny, Jászberény
Így ezen az őszön a hazai versenyeken már kétszer első helyért játszott Egerben és Budapesten, most pedig a második-harmadik helyért Jászberényben.

 

Egyik alkalommal sem sikerült az utolsó fordulós győzelem, amit vagy valamilyen elnézés elsősorban "felfedett támadás", vagy hibás változatszámítás okozott.

 

Ám Jászberényben is kiegyensúlyozott volt a mezőny, sok körbeveréssel, egy-egy parti csak nüánszokon múlott, így az EB után még inkább segítette a minőségi fejlődést.

 

Minél jobb lesz Gergely játéka, annál inkább bonyolultabb problémák megoldását jelenti egy-egy győzelem, mint most például a változatszámítás, amiben még sokat kell fejlődnie.