Miért érdemes támogatni a Sakkot?

A sporttámogatások egyik fontos fokmérője, annak sikeressége. A támogatásokkal ugyanis minden szponzor két dologhoz adja a nevét és a pénzét:

 

-     PR alapon, egy történethez, amit közösen írva a támogatottal, mutathat példát és adhat örömet, kitartást, önbecsülést sok százezer embernek

- Marketing és reklám alapon pedig a Sikerekhez, a támogatott sikerei, pozitív tulajdonsága vetülnek ily módon a cégre, vagy annak egy adott termékére, amit a sportoló használ

 

 

1.     A sikeresség:

 

A siker viszonylagos, azonban a sportolói sikereket a másik sportoló, vagy ország esetében, az adott ország legjobb sportolóinak egymáshoz viszonyított teljesítménye adja. Ezt tükrözi a világranglista, ez alapján jól lemérhető, mennyire jelent nívót támogatni egy-egy sportágat, annak milyen nemzetközi hírneve van.

 

A magyar sakkot pontosan emiatt érdemes támogatni, mert a világ élvonalába tartozik, hasonlóan, vagy éppen szemben néhány itthon kiemelten támogatott sportággal.

 

Futball világranglista 2013. Augusztus

 

Magyarország a 31., megelőzve Malit, Romániát, Algériát. A román-magyar után a helyzet radikálisan változni fog.

 

31

Hungary

749

1

32

Mali

735

-4

33

Romania

732

0

34

Algeria

730

0

35

Nigeria

700

0

 

Vízilabda világranglista 2013. Augusztus

 

Magyarország az utóbbi öt év eredményeit figyelembe véve férfiaknál, a 6., nőknél a 8.

 

Ilyen rangsorolás mellett a világbajnokság előtt kitűnő szponzorálási területnek volt minősíthető a később világbajnok férfi és bronzérmes női csapat is. A világbajnokságon előrébb rangsorolt, az utóbbi években eredményesebb csapatokat sikerült válogatottjainknak megelőzni.

 

 

MEN

 

WOMEN

1.

SRB

441

 

1.

USA

440

2.

CRO

430

 

2.

RUS

322

3.

ITA

329

 

3.

CHN

301

4.

ESP

317

 

4.

AUS

294

5.

USA

280

 

5.

GRE

282

6.

HUN

216

 

6.

ITA

244

7.

ROU

198

 

7.

CAN, ESP

230

8.

AUS

196

 

8.

HUN

224

 

 

Kézilabda világranglista 2013. Augusztus

Magyarország a férfi és női összesített ranglistát tekintve a 4.-ek, a nők a 3.-ak, a férfiak a 7-ek.

 

Rank

Federation

Points

1

Deutscher Handball-Bund

1361

2

Handball Union of Russia

1161

3

Dansk Haandbold Forbund

1049

4

Hungarian Handball Federation

830

5

Serbian Handball Federation

821

6

Svenska Handballförbundet

797

7

Fédération Française de Handball

704

 

 

 

Sakk világranglista 2013. Augusztus


Sakkban Magyarország a 6. így előkelőbb helyen áll, mint a vízilabda, de hátrább rangsorolt, mint a kézilabda.

 

Sikeresség szempontjából, tehát a legkiemeltebben támogatható sportágnak kell minősíteni a hagyományos magyar siker sportágak mellett.


1.Oroszország 2742 (- 1, 219 nemzetközi nagymester, 501 nemzetközi mester, 2205 címviselő)

2. Ukrajna 2701 (80, 197, 496)

3. Kína 2669 (+ 4, 34, 23, 124)

4. Örményország 2661 (+ 1, 36, 23, 99)

5. Franciaország 2658 (- 1, 47, 97, 364)

6. Magyarország 2657 (- 1, 52, 109, 425)

7 Egyesült Államok 2655 (- 3, 78, 123, 592)

8. India 2640 (+ 7, 32, 77, 228)

9. Hollandia 2639 ( 30, 79, 296)

10. Izrael 2629 (+ 3, 39, 47, 160)

 

 

2.   Történetek, amit felépíthet a sakkal:

 

„A cégek egyre inkább történeteket, semmint termékeket birtokolnak.”

(Rolf Jensen)

 

 

·   A sakk óriási előnye pontosan a legnagyobb hátrányában nyilvánul meg, üzleti kommunikációs és szponzorálási szempontból. Mi is ez?

 

sakk szponzoráció

A legtöbb sportesemény valós idejű, vizuális élmény, épp emiatt rekonstruálhatatlan, legfeljebb felidézhető. A vizualitás elsősorban a reklám felségterülete, kevésbé adható tovább a vizuális tartalmakhoz kapcsolódó élmény – mindenki hallott már legendás focistákról szóló történetet, hogyan vezette a labdát, milyen csellel tört be a tizenhatosra, mekkora gólt lőtt, aki látta, annak óriási élmény, tovább mesélve viszont a hallgatónak kevésbé megfogható és élvezhető. Üljön le közösen megnézni az elmesélt jelenetet tartalmazó felvételt a történetet mesélő és azt hallgató, s hiába idéződik fel képileg, a beszélőnek, még mindig élmény marad, a hallgatónak viszont így sem válik azzá, számára más futball esemény sokkal inkább hordozza ezt a jelentést.

 

Ezek a sportesemények, akkor és ott, abban a pillanatban hordozzák magukban a legnagyobb erőt, történetet képezni belőlük – nem megfilmesíthetőt, hanem olyat, amit sokan tovább építve adnak tovább, óriási feladat. Sokszor pár másodpercen múlik, hogy születik-e a sporteseményből történetre váltható eredmény.

 

Egy klasszikus sakk tornát, páros mérkőzést viszont pár tízezren követnek nyomon online a világhálón – már ez a korlátozott hozzáférés is előny, hisz amiért a vevő megküzd, azt értékesebbnek érzi, egy agyon promótált terméknél – így sokkal inkább él tovább egy fontos parti, torna, elbeszélt történetekben, mint sem egy adott időben megnézett foci, kézilabda, vízilabda, vagy bokszmérkőzés. Ezekre a jól felépített történetekre lehet felfűzni a szponzoráló cég nevét és termékeit. Nincs, a pályára kifutó játékos mellén feszítő több tucat vizuális jel – logó – a pálya szélén villódzó, a mérkőzés végére homályba vesző üzenet. Vajon hányan néznek vissza egy mérkőzést utólag, ami már nélkülöz minden izgalmat? – legfeljebb a reklámmentes összefoglalót.

 

sakk szponzorálás

Egy sakkpartit viszont, lépésenként gondosan lejegyeznek, így az később több százezer sakkrajongó, vagy tanuló által felidézhető, könyvbe, internetes felületekre szerkeszthető. A neves sakkozók játszmáit már az 1800-as évektől, mint valamilyen neves költeményt lejegyezték és nyomtatásban megjelentették. A híres Szpaszkij - Boby Fischer világbajnoki döntő epizódról, epizódra rekonstruálható. Újraértelmezhető egy-egy partiban létrejött állás és az arra tett megoldási javaslatok újból átgondolhatók. Így a briliáns megoldások, kombinációk a felidézéssel együtt újra élvezhetők, abból más is tanulhat, saját játékához hozzá tehet valamit. Puskásnak egy 30 méteres bombagólja, hiába nézzük meg százszor, a mi labdarúgó játéktudásunkhoz sajnos semmit nem képes hozzáadni. Sakk mintajátszmákon keresztül viszont egyre minőségibb sakk partikat tudunk mi magunk is játszani. Ha egy ilyen lejegyzett történet, esemény, torna mellett, a korabeli tudósításoknál egy cég neve, vagy terméke felbukkan az a közös sikertörténet, a vevő elköteleződését segítő PR része lesz.

 

Mi ebben a történetépítésben rejlő, eddig kiaknázatlan lehetőséget kínáljuk, mint fontos PR munkát.

 

 • Sakkhoz kapcsolható történetek, legendák alap pillérei:

- Intellektuális, szellemi, tanulható játék és sport a sakk. Így sokkal jobban kötődik bármilyen üzletépítéshez, termékfejlesztéshez, mint a fizikális tevékenységek. Megfoghatatlan szolgáltatások számára, a legalkalmasabb szponzorálási terület. A szellemi tevékenységgel való közös történetépítés, a hosszú távú megbízhatóságot, termékek, szolgáltatások átgondolt, a vevő igényeit figyelembe vevő koncepciót sugallnak, a pusztán emóciókra építő fizikális jelleget hangsúlyozó sportokkal szemben.

- A sakkban tematizálva megvannak mindazok a területek, hívó szavak, mint bármely más sportban. A sprint számok, versenyek ugyanúgy, mint egy sok állomásos, sok megnyert csatát és így kivívott győzelmet jelentő tornasorozat. A sakk 100 métere a schnell verseny, ahol alig 5 perc alatt kell átgondolt, gyümölcsöző és gyors döntéseket meghozni, ennek megfelelő lépéseket megtenni. Ha van valami, amit az üzleti életben sokra becsülnek az a gyors, átgondolt és határozott döntés, ami eredményekkel párosul.

sakk szponzorálás

A sakk maratonja, a klasszikus sakk párviadalok, ahol a teljes gondolkodási időt kihasználva akár 7 órányi játék után dőlhet el, ki örülhet a győzelemnek. A kitartást jelképező maratoni futás 42 kilométeres távját, a legjobbak közel két óra futással teljesítik. Ha van valami, amit sokra értékelnek az üzleti életben az a kitartás, amivel folyamatosan a legjobb megoldásokat keressük a termék- és szolgáltatásfejlesztésben. A napi munkamenetünk is inkább áll átgondolt és szabályok szerint felépített, folyamatos koncentrációt igénylő tevékenységből, semmint két óra lélekszakadt rohanásból.

A sakkban is létezik a Klub csapatok Európa Kupája, ahol a 2012-ben ezüstérmes ShSM-64 moszkvai csapat tagja volt többek között Lékó Péter is. Mikorról tudunk BL ezüstérmes csapatból, igazolt magyar játékost idézni? Így itt a sakkban is létezik csapatjáték, de sokkal jobban hasonlít a vállalkozások vezetőihez, mesterelme csoportjához, semmint más csapatjátékokhoz, ahol inkább a vezető, beosztott viszony megtestesülését láthatjuk, az edző – játékos szerepkörben. Ha van valami, amit sokra értékelünk egy vállalkozásban az az együttműködési, együtt gondolkodási készség, ami sokkal kortársabb jelenség, mint a feladat végrehajtási mechanizmus! Az „Ezt ajánlom.” az értékesítésben is jobban működik, mint az „Ezt vegye meg!”


Támogatói Fal

 • Gergelyt a Sakk EB-re utazásban, a Garda Étterem támogatta Gergely Nemzetközi szerepléséhez, - a Montenegrói EB-re való kiutazásánál - a finom útravalót a Garda Étterem biztosította.A támogatás és az elkészült film értéke: nettó 109.731 forint, mely tartalmazza a ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2013. dec. 10. 3:55
 • Gergely minden fontos sakk eseményen szerepel Polgár Sakkfesztivál 2013. 09. 29. Budapest, Művészetek Palotája.   Gergely találkozása a legnagyobb élő sakk világbajnokkal Garri Kaszparovval. Ez az esemény is jól mutatja, hogy Gergely a sakk segítségével egyre több ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2013. okt. 3. 22:42
 • Ajánlat Támogatóknak - Ifijúsági Sakk Európa Bajnokság
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. jún. 30. 9:21
 • Kommunikáció és PR  Gergely PR-ját és kommunikációs tevékenységét a SikerFilmStúdió és annak alvállalkozói végzik.   A Stúdió valamennyi általa nyújtott szolgáltatáshoz, a Támogatóknak pluszként ajánlja fel, hogy egy-egy új kommunikációs eszközhöz, vagy ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2013. szept. 5. 3:27
1 - 4 bejegyzés látható (összesen 4 van). További elemek »

Aktuális Hírek

 • Óvodások Országos Sakkbajnoksága 2014. 02. 01. Gergely azzal a határozott céllal érkezett az óvodások országos sakkbajnokságára, hogy azt megnyeri. Sokszor elismételtük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy ez sikerüljön. Ő maga úgy tervezte, hogy a nyitó ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. febr. 2. 12:45
 • A 2014-es évi Versenyek külön díjazása Versenyek és külön díjazása 2014-benAmennyiben a saját ajándék álmaiért ,maga küzd meg a gyerek sokkal jobban értékeli azokat. S így jobban látja, - mintha csak úgy elhalmozzák kívánságainak teljesítésével ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. jan. 31. 4:42
 • A 2013-as év mérlege Gergely első sakkozói évének statisztikája, csupán a számokat figyelembe véve:   Versenyzett két országban, idehaza és Montenegró.   Járt 6 városban, 16 versenyen.   Ebből kettő Európa bajnoki Verseny, másik kettő Nemzetközi volt ...
  Létrehozta: Gergely Tóth, 2014. jan. 31. 4:04
1 - 3 bejegyzés látható (összesen 16 van). További elemek »